- Minister Brouns kondigde gisteren aan dat hij, ingevolge het KDW-arrest van de Raad van State, de kritische depositiewaarden in de berekeningstools van het Stikstofdecreet zal aanpassen.
- Dryade is tevreden met de bijsturing van de KDW’s. Dit is een eerste stap in de goede richting. Een evidente volgende stap is een aanpassing ten gronde van het Stikstofdecreet. De aanpassing van de KDW’s leidt tot een aanscherping van de reductiedoelstelling en -percentages en een bijsturing van de maatwerkgebieden.
- Mocht de Vlaamse Regering toch nalaten het Stikstofdecreet bij te sturen, zou dit aanleiding geven tot nieuwe rechtsonzekerheid.
De commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement besprak gisteren de impact van het KDW-arrest van de Raad van State waarbij het “GRUP Nelissen Steenfabrieken” vernietigd werd. In het arrest werd geoordeeld dat in het kader van de vergunningverlening met de meest actuele kritische depositiewaarden (KDW’s)* gerekend moet worden. Minister Brouns verklaarde dat hij de KDW’s zou aanpassen in de rekentools die in het kader van het Stikstofdecreet gebruikt worden.
De bijsturing van de rekentools is een belangrijke eerste stap en Dryade is verheugd dat de minister Brouns de noodzaak ervan inziet. De KDW zijn echter ook het fundament van het Stikstofdecreet waardoor een aanpassing van het decreet evident is. Op basis van de KDW’s werd namelijk bepaald hoeveel stikstof er tegen 2030 gereduceerd moet worden. Strengere KDW’s leiden tot een hogere reductiedoelstelling voor landbouw, industrie en transport. Daarnaast werden in het Stikstofdecreet zogenaamde “maatwerkgebieden” afgebakend waar bijkomende maatregelen genomen worden. Een voorbeeld is het Turnhouts Vennengebied. Ook deze maatwerkgebieden moeten bijgestuurd worden.
“De aanpassing van de stikstofcijfers is uitstekend nieuws. De Vlaamse Regering moet nu doorpakken met de bijsturing van het Stikstofdecreet. Een halfslachtige aanpak zou leiden tot bijkomende rechtsonzekerheid in de vergunningverlening. Dit moet te allen prijze vermeden worden”, stelt Dries Verhaeghe, directeur van Dryade.