Overslaan naar inhoud

Negatief advies auditeur over “GRUP Nelissen Steenfabrieken” zet Stikstofdecreet op losse schroeven

Dryade ging in beroep bij de Raad van State tegen het “GRUP Nelissen Steenfabriek” te Lanaken. Het GRUP voorziet in de bouw van een gasgestookte steenoven en drogerijen en veroorzaakt aanzienlijke bijkomende stikstofuitstoot. De auditeur bij de Raad van State gaat akkoord met de argumentatie van Dryade dat de effectbeoordeling van de stikstofuitstoot gebaseerd is op achterhaalde cijfers en adviseert de vernietiging van het GRUP. Als de Raad van State het standpunt van de auditeur volgt, komt het Stikstofdecreet op losse schroeven te staan.

Nelissen Steenfabrieken wil haar fabriek te Lanaken uitbreiden met een steenoven en 11 drogerijen. Daartoe keurde de Vlaamse regering op 26 januari 2024 een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) op maat goed. In dat GRUP wordt uitgegaan van gasgestookte installaties wat leidt tot méér dan een verdubbeling van de stikstofuitstoot.

Achterhaalde KDW’s

In de vergunningverlening worden de effecten van stikstof op onze natuur beoordeeld aan de hand van “kritische depositiewaarden” (KDW’s). Dit zijn drempels die aangeven hoeveel stikstof een habitat aankan. Als ze overschreden worden, gaat de habitat erop achteruit. Hoe lager de KDW, hoe gevoeliger de habitat. De KDW worden 10-jaarlijks herzien en de laatste herziening dateert van 2013. In oktober 2022 verscheen een internationaal rapport opgemaakt door stikstofwetenschappers dat voor tal van habitats een verlaging (en dus verstrenging) van de KDW adviseerde.

In haar beroep stelde Dryade dat het GRUP zich baseerde op de achterhaalde KDW van 2013 aangezien het rapport uit 2022 aantoont dat de lagere KDW’s gehanteerd moeten worden. De auditeur bij de Raad van State volgt de stelling dat de best beschikbare wetenschap gebruikt moet worden en adviseert de vernietiging. Vervolgens moet de Raad van State een definitief oordeel vellen.

Stikstofdecreet op losse schroeven

Dryade maakte hetzelfde argument in tal van andere procedures: de uitbreiding van Brussels Airport, de verbreding van de Brusselse Ring en de procedure tegen het Stikstofdecreet voor het Grondwettelijk Hof.  Als de Raad van State het advies van de auditeur volgt, zal alle vergunningverlening met betrekking tot stikstof wankel blijken. Het Stikstofdecreet komt erdoor op losse schroeven te staan.

Dryade hamert er al jaren op dat de meest recente stikstofcijfers gebruikt moeten worden bij de vergunningverlening. Samen met Natuurpunt en BBL schreven we de vorige minister van Omgeving, mevrouw Demir, hierover aan. Ze gaf hieraan geen gevolg. We roepen minister Brouns op zo snel mogelijk de nieuwe cijfers te gebruiken voor de vergunningverlening om rechtsonzekerheid te vermijden”, stelt Dries Verhaeghe, directeur van Dryade.

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.